Café Restaurant Rosa & Rita

dinsdag t/m zaterdag geopend vanaf 15:00 uur

Café restaurant Rosa & Rita is gevestigd in een oude loods op Oostenburg in Amsterdam (centrum-oost). Dit terrein is al sinds de 17e eeuw in gebruik, lange tijd als scheepswerf. De naam Rosa & Rita komt voort uit deze geschiedenis.

simpel, lekker eten
Rosa & Rita staat voor simpel, lekker eten en gezellig drinken.
In de zomer hebben we een groot terras, heerlijk in de zon, in de winter brandt onze warme gezellige houtkachel. Klik hier voor de menukaart

iedereen is welkom 
Of je nu alleen komt of met een groep. Oud bent of jong. Als je maar van puur en eenvoudig eten houdt.

praktische zaken 
•    Het pand is toegankelijk voor rolstoelen (we hebben helaas geen MV toilet)
•    Er is een verschoonplek voor kinderen, een magnetron en er zijn kinderstoelen.
•    Je kunt bij ons gemakkelijk parkeren
•    Per fiets en openbaar vervoer zijn wij goed te bereiken. Klik hier voor een routebeschrijving

openingstijden:
dinsdag t/m zaterdag vanaf 15:00 uur
zondag en maandag gesloten
diner vanaf 17:30 uur

het oostenburgereiland
De Oostelijke Eilanden werden aangelegd in de 17e eeuw. Er waren vooral scheepswerven. Het Oostenburgereiland is het voormalig werkterrein van de VOC, NSM, Werkspoor en Stork.

In  1908 kon de huurder van het eiland NSM haar terrein uitbreiden tot aan de Conradstraat en de  Czaar Peterstraat. Het bureau Van Gendt ontwierp in de daarop volgende  jaren diverse bedrijfsgebouwen en uitbreidingen op het terrein. Aan de  Conradstraat verrees een gebouw dat een ‘schaft- en een waschlokaal voor  de werklieden, een verbandkamer en een portiersverblijf’ bevatte.  Daarnaast kwam een stenen poort met een grote en twee kleine toegangen.  Slechts de westgevel van het gebouw had ramen en deuren, de oostgevel  werd blind uitgevoerd. De NSM bleef tot 1926 op deze plek – later bekend onder de naam  ‘Werkspoorterrein’ – en verhuisde toen definitief naar een nieuwe werf  in Amsterdam-Noord. Sinds 2019 is Oostenburg vollop in ontwikkeling: www.oostenburg.nl

de naam
In 1935 zijn op het NDSM terrein twee olietankers voor Shell gebouwd, genaamd ‘de Rosa’ en ‘de Rita’. De schepen kregen hun motoren op Oostenburg. Bjorn en Lenneke lazen deze informatie, op zoek naar een goede naam voor het restaurant. De volgende dag, tijdens de verbouwing vonden Bjorn en Lenneke onderstaande centerfold, de foto in het pand zelf genomen door Ronnie Hertz van twee pin-up dames: de naam Rosa & Rita was geboren!

Café Restaurant Rosa & Rita heeft haar deuren op 1 januari 2011 geopend.